Hlavní diskuze

Založil Admin, Středa 15/03/23 11:42:07

Předchozí téma - Další téma

Kovy35

Citace od: Stanley1980 kdy Včera v 11:59:22Pokud má Pišta Mihálik problémy v osobním životě, za které ani nemůže, měl by ho klub z morálních důvodů podržet. Jsem přesvědčen, že na tomto vydělá v budoucnu jak hráč, tak klub.
souhlasím s ostatními že podržet Pištu alespoň do zimy je férové. přišel zadarmo, asi to nebude nejdražší hráč sestavy a obecně co jsem tak během sezony četl a slyšel, tak přístup má stoprocentní a v kabině je oblíbený.

překvapilo mě že tehdy zkraje roku 18 při přestupu do Allkmaru za něj dostal Pelta 1,5 mega euro a dva týdny na to si urval koleno a přišel o rok fotbalu. asi v něm něco bylo, kdoví kde by byl nebýt toho zranění. ale takových kluků je spousta.

Kovy35

Příběhy dvou elitních českých fotbalistů zblízka sleduje David Horejš. Trenér Hradce si oba hráče vytáhl před pěti lety na hostování do Českých Budějovic, Šulcovi pomohl i v další štaci hostováním v Jablonci. Otevřeně vypráví o tom, jak sebevědomého hocha zvedal zpátky na vrchol poté, co v dresu Plzně v únoru 2022 promarnil tutovky na Spartě.

,,Do Jablonce tenkrát přišel jiný Pavel Šulc, nepoznával jsem ho," přiznává Horejš. Teď je situace jiná, na nedávném vyhlášení Českého fotbalisty roku Šulc obsadil třetí místo, v děkovné řeči vzpomněl právě na období pod Horejšem. ,,Gratuluju mu, to jsem za něj rád. Podle mě je to i zasloužený. Určitě jsem ho také dával někam nahoru," říká Horejš. Ano, na druhé místo.

Proč jste dal v hlasování do ankety Lukáše Provoda před Pavla Šulce?
,,Proviho jsem dal proto, že je takový vyzrálejší, v sezoně Slavii hodně táhnul. Také proti nám hrál výborně, měli jsme s ním obrovský problém. Když jsme na něj v přípravě dělali video, řešili jsme, jak je těžce bránitelný. Jde o hráče, který má všechno. V poslední době malinko uvadal, ale Šulcík v celé sezoně drží pořád. Mám ho rád i jako kluka, vyhrál zcela zaslouženě a přeju mu to."

Jsou si ti dva něčím podobní?
,,Pohybově jsou oba skvělí. Provi vždycky těžil z atletické postavy, každý to ale měl v kariéře trošku jiné. Provi nikdy nebyl v Plzni v áčku, spíš se pohyboval v juniorce, pak šel na hostování do Budějovic, z Dynama následně do Slavie. O Šulcíkovi všichni věděli, že je to talent, pak se čekalo, kdy a kde ho rozvine. U něj byl talent velký, hlavně co on dokázal a vložil do svého rozvoje. Vždycky hodně chtěl, pomohla mu i hostování. Každá cesta je jiná. Oba dva dělají skvělou kariéru, Pavel to má ještě před sebou a Provi taky. Sleduju oba dva a jsem za ně moc rád, že to dotáhli takhle daleko."

Pavel Šulc vás zmínil při děkovném projevu na Fotbalistovi roku, kde skončil třetí. To musí zahřát?
,,Také tady na klubu v Hradci mi to hned hlásili. Moc si toho vážím, že si vzpomněl, potěšilo mě to. Samozřejmě je to hlavně jeho zásluha. Jsem rád, že jsem byl jeden z lidí, co byli na té jeho fotbalové cestě. Měl jsem tu čest takového hráče trénovat. Ale nebylo to jenom o mně, ale i o lidech, co trénovali se mnou, i o klubech, kterými prošel. Budějovice, Jablonec, ty kluby mu také pomohly. Upřímně říkám, že mě to potěšilo a zahřálo."

Zavzpomínejte na dobu, kdy jste si ho před pěti lety, v zimě 2020, vybral jako talentovaného hráče bez větších ligových zkušeností na hostování do Budějovic.
,,Tenkrát mi dělal asistenta Jirka Kohout, který znal jeho i Proviho z plzeňské mládeže, kde trénoval. Od něj vznikla myšlenka, abychom do něj šli,

typologicky jsme takového kluka chtěli. Jirka říkal: Já ho znám, pomůže nám a bude to dobrý. V Opavě neměl dobré období, ale my jsme tomu věřili. Typologicky se nám hodil, to se pak potvrdilo. Co přišel, skvěle u nás zapadl do týmu a prosadil se. Tenkrát na tom měl největší zásluhu Kohy, který oba kluky znal z mládeže Viktorie. Věděl, jak jsou na tom charakterově, že mají dobrou pohybovou kulturu. Hned jsme o něm byli přesvědčení, abychom ho na hostování udělali."

Tušili jste, že se hned prosadí? Dlouho bojoval s efektivitou v koncovce.
,,To byl takový jeho začátek, všichni mu to vyčítali. Nám se vždycky líbila jeho pracovitost, rozběhy, hra na pozici desítky. Zvládal vysokou atletickou náročnost, aby trhal soupeřovu obranu. Věřili jsme, že jako mladý kluk ještě dozraje, v zakončení se uklidní a góly dávat bude. Co mi na něm imponovalo už v mladém věku - on snad nikdy nebyl nervózní. Šel hrát, jako kdyby byl před barákem. To se mi na něm vždycky líbilo. Pamatuji si, že jsme se bavili před zápasem, říkali jsme mu, ať je hlavně v klidu. On na nás koukal, jestli jsme se nezbláznili. Nějakou nervozitou vůbec netrpí. Už v mladém věku šel a nebál se hrát, vzal na sebe odpovědnost. Proto je tam, kde je."

Už tenkrát jste viděl jeho výjimečná čísla ve fyzických datech a mimořádné atletické schopnosti?
,,Jeden z důvodů, proč jsme ho do Budějovic brali, byla pohybová kultura. Byla u něj na vysoké úrovni, stejně jako u Provoda. Věděli jsme, že je na tom skvěle pohybově. Na takové hráče jsme koukali. Proto jsme tam měli Provoda, Schranze a takové kluky. Věděli jsme, že fotbal se posouvá tímhle směrem, věděli jsme, že bez atletické připravenosti to nejde. Byla to jedna z věcí, která nás u něj hned pinkla do očí, imponovala nám, abychom ho hned chtěli. A proto jsem ho pak bral i do Jablonce."

Když zmiňujete takové hráče, kteří nastupovali za Budějovice, zní to dneska až neskutečně.
,,Na loňském mistrovství Evropy jsme měli pět hráčů, co nastupovali tehdy pod námi v Budějovicích. Staněk, Talovierov, Schranz, Provod, Šulc."

Šulcovi je 24 let, na současný kariérní vrchol neměl jednoduchou cestu, ale jak zmiňujete, vždycky si hodně věřil. Nefrajeří někdy až moc, že chce být vždycky výrazný? Třeba jeho brýle, se kterými byl na Fotbalistovi roku, začínají být z hlediska módy hodně propírané.
,,To je naopak dobře, že si stojí za svým. Mně se líbilo, jak na vyhlášení přišel. Klobouk dolů, chválím ho. Musím mu ještě zavolat a pochválit ho. Ale právě proto je tam, kde je. Vždycky si věřil. Pokud máte nějaké sny, musíte si věřit a jít za nimi. Nesmíte o sobě pochybovat, že támhle někdo něco napíše, pak něco zase napíše někdo jiný. On je svůj. Na začátku kariéry dostal pár facek. Pamatuji si, že když přišel do Jablonce, byl úplně zlomený. Tenkrát tam přišel kluk, jakého já jsem z Budějovic vůbec neznal. Zlomenej jak šíp, úplně totálně. Dneska je to klíčový hráč Plzně v pohárech, důležitý hráč v nároďáku. Uměl si prosadit svůj názor a věřil si. Tohle podporuju a znovu ho chválím."

Zastavme se u období v Jablonci, kam za vámi přišel před třemi lety na hostování po nepovedené sezoně v Plzni. V únoru 2022 pod Michalem Bílkem zahodil obrovské tutovky na Spartě, snesla se na něj ohromná kritika. Jak dlouho trvalo, než jste v něm znovu zažehl jiskru, aby dokázal hrát svůj nejlepší fotbal?
,,Do Jablonce jsme ho hodně chtěli. Tenkrát měl i jiné nabídky. Věděl jsem, že si ho v Plzni nenechají. Ne, že by to na něj úplně hodili, ale po Spartě tam byla na jeho osobu nevole. Mluvil jsem s ním, jak jsme se znali, říkal: Trenére, já chci jít za vámi do Jablonce. Přišel a bylo na něm vidět, že to není ten Pavel, kterého jsme znali. Byl ale dál usměvavý, věřili jsme, že se zase zvedne. Začátek nebyl optimální, ale udělali jsme jednu věc. Nenaložili jsme na něj hned takovou zátěž, že by měl tvořit hru na desítce. Dali jsme ho na kraj, kde rozvinul své přednosti – rychlost, dobrou kopací techniku. Postupně začal na pozici wingbeka vyčnívat, odehranými zápasy obrovsky rostl. Dostal do sebe znovu sebevědomí, dal nějaké branky, měl i asistence, pozice na kraji hřiště mu seděla. Pro něj bylo důležité, že hraje, má od trenérů znovu důvěru. Získal si i důvěru spoluhráčů, to mu také pomohlo. Začal si víc věřit, dostal se do nároďáku jednadvacítky a v létě odjel na mistrovství Evropy. Po něm už se dokázal prosadit v Plzni."

Po letním EURO už jste tušil, že v Plzni dostane druhou šanci?
,,Změnil se tam trenér, přišel Miroslav Koubek. Já navíc v Jablonci končil, takže už jsem případné další hostování ani neřešil. Ale tušil jsem, že se asi bude vracet, na turnaji hrál výborně. Byla jenom otázka času, kdy se prosadí v Plzni. Já se tam byl podívat na zápase s Baníkem, to ještě nehrál. Pak už ale naskočil a místo v sestavě si udržel."

Dostal se v Jablonci do optimální formy snadno, nebo jste s ním po těžkém období musel hodně mluvit, individuálně s ním pracovat?
,,Znali jsme se, věděl jsem, jak na něj, on věděl, co ode mě může čekat. Věděl, že mu jako trenéři věříme. Věřili jsme, že to bude otázkou dvou, tří kol, kdy se do toho dostane a zvedne se, že takový hráč nám v Jablonci pomůže, moc podobných typů v našem týmu nebylo. Pomohlo to nám i jemu, s tím do Jablonce šel. Jsem za to moc rád. Určitě je to zásluha Budějovic i Jablonce, že se dneska dostal takhle nahoru."

Takže i facka na Spartě mu v kariéře pomohla?
,,Hlavně to vzal za správný konec. Nehledal žádné výmluvy. Věděl, že tenkrát na Spartě šance neproměnil, věděl, že se poté v Plzni neprosadí, proto šel do Jablonce. Tvrdě makal, využíval každou minutu na hřišti. Nebral to tak, že by mu někdo křivdil, šel na hřiště a každý trénink i zápas odmakal na sto procent. To se mu vyplatilo a postupně se to otočilo."

Hodně se řeší jeho extrémní zápasová vytíženost. Ubral byste mu někdy minutáž, nebo ho nechal na hřišti, když se na to cítí?
,,On nikdy není unavenej. Pod námi chtěl pořád trénovat, stále byl jako ten malý kluk před barákem. Třeba teď máme v Hradci na hostování z Plzně Toma Slončíka, to je to samé. U Pavla je výhoda, zaťukám to, že netrpí na zranění. Tělo ho poslouchá, je pořád připravené hrát. Užívá si každou minutu na hřišti, raději hraje, než aby trénoval nebo odpočíval. Takhle jsem ho poznal, snad mu to vydrží co nejdéle. Porce zápasů je velká, kór při náročnosti pohárových utkání. Klobouk dolů, jak to zvládá. V jeho věku je určitě lepší, když hraje, on si to navíc na hřišti užívá."

Tím, jak se stává klíčovým hráčem Plzně a patří do základu reprezentace, mu sebevědomí ještě roste, souhlasíte?
,,Jak už jsem říkal, on měl sebevědomí vždycky. V Budějovicích to byl jediný hráč, který dokázal odpovídat Jardovi Drobnému (dlouholetý gólman bundesligy, na závěr kariéry působil v Budějovicích). Pamatuju si, že mu tenkrát říkal: Ty jo, měl bys to zrychlit! To Drobase málem trefilo. To bylo dobrý... (smích) Drobas ale pak říkal: Ten se mi líbí! Teď Pavel přijal roli lídra Plzně, klíčového hráče. Ví, že je ten, který to musí pro Plzeň udělat, že to musí vzít na sebe. Umí vzít na sebe i v jeho věku klíčové okamžiky, to mě na něm baví. Vyzrál tak, že Plzeň dokáže táhnout."

Kdy u něj nastal zlom, že začal být produktivní a zametl s nálepkou velkého paliče šancí?
,,Je to o sebevědomí, o důvěře okolí. Do šancí se vždycky dostával, ale řešení u něj bývalo někdy zbrklé, ukvapené. Postupně se vyhrál, zklidnil. Už v Jablonci dal z pozice wingbeka za sezonu pět gólů, k tomu měl pět asistencí, byl na dobrých číslech. Přenesl si to do Plzně a postupně si to sedlo. Najednou dal jeden, druhý, třetí gól. V tu chvíli si začnete ještě víc věřit. Pan Koubek mu dal důvěru, on ji splácí. Vyzrál, zklidnil se v koncovce, vybírá lepší řešení, než jaké volil jako mladý kluk."

Velkým tématem je u Šulce další případný přestup. Nastal čas na přesun do elitní zahraniční ligy, je hráčem pro velké kluby?
,,Jak ho znám, podobné cíle stoprocentně má. Teď je ta správná chvíle. Dostal se na vrchol v české lize, měl by nastat další krok. Cítí to tak on i lidé v Plzni. Moc bych mu přál, aby to byla jedna z top lig – německá, anglická, aby se dostal do většího klubu. Potenciálem, charakterem, fotbalovými dovednostmi, pohybovou kulturou splňuje to, aby v top ligách hrál. Moc mu přeju, aby mu to v létě vyšlo."

Dosud ale do Plzně správná nabídka nepřišla. Je to i o jeho ceně, kterou Plzeň na přestupovém trhu požaduje?
,,Těžko říct, nevím přesně, kolik za něj Plzeň chce. Top kluby sledují, jak se hráči chovají v pohárových zápasech, v reprezentaci. To je pro ně měřítko. Jsem přesvědčený o tom, že se v takových ligách dokáže prosadit. Jezdím se dívat na zápasy do Německa, vidím tamní úroveň. Hodně mu přeju, aby si tohle vyzkoušel."

Pavel Šulc a Slavia, která se o něj zajímá. Dokážete si představit tenhle přestup?
,,Stalo se to u Tomáše Chorého, i když si to asi nikdo nedokázal představit. Podobné to bylo u Jindry Staňka. Chorý šel do Slavie a dneska je pro ni i pro nároďák klíčový hráč. Slavia je u nás top klub, finanční možnosti jsou asi také jiné než v Plzni. Ale spíš bych Pavlovi přál, aby šel ven a okusil zahraniční ligu. Samozřejmě může skončit i ve Slavii, ta má vysoké ambice. Musí vědět sám, co od další kariéry chce. Podle mě těžko zůstane v Plzni, tam už to přerostl."

Přejete mu bundesligu?
,,Jo, jo. Je to kousek od Česka. Díky Drobasovi (Jaroslavu Drobnému, trenérovi v mládeži Bayernu Mnichov) jsem tam byl na iks zápasech, hodně se mi to líbí. Divácký zájem, stadiony, fotbalová kultura. Tohle bych mu určitě přál. Dokázali se tam prosadit i jiní čeští kluci – jsou tam Patrik Schick, Adam Hložek a další hráči."

Napíšete si spolu?
,,Když jsme proti sobě hráli v Plzni nebo naposledy na podzim v Hradci, po zápase na mě počkal, pokecali jsme. Sleduju ho, nedávno jsem s ním také mluvil, když jsme dělali Toma Slončíka na hostování z Plzně. Probírali jsme to, doporučil mu, aby šel k nám. Až se dozví, že vaši anketu vyhrál, určitě mu zavolám a pogratuluju."

Ceníte na něm, že zastane i jiné než ofenzivní pozice? V těžkých zápasech velmi dobře brání.
,,Hlavně je to inteligentní hráč, jeho herní inteligence je na vysoké úrovni. Ví, kdy to má podržet, kdy má jít do presinku, kdy se zatáhnout. Tohle měl v sobě odmalinka. Proto dokáže plnit i taktické pokyny, které po něm chce pan Koubek, je velice platný do presinku. Také i ve hře dozadu obrovsky pomůže. Plzeň na to hodně dbá, často hraje ze středního bloku."

Zlepšuje v Plzni i ostatní hráče?
,,Dneska Plzeň táhne on. Další hráči šli i díky němu také nahoru. Šulcík přijal roli lídra, vidíme, na jaké úrovni je třeba Červ, Dweh. On je jedním ze strůjců úspěchů, klíčový hráč."

Neschází mu lepší technická vybavenost a hra jeden na jednoho, kterou umí v zahraničí zejména špičkoví křídelní hráči?
,,On je spíš klasická desítka, umí rozběhy za obranu a podobně. Technicky je na tom ale také velice dobře. Samozřejmě to není top driblér, ale kluk, který si s balonem určitě rozumí. Věří si. Když vidíte, jak dává góly... Třeba nedávno si to ve vápně krásně zpracoval na prsa a hned prvním dotykem to dal do brány. Tohle tam dřív u něj nebylo, posunul se dál."

Berete ho jako jednoho z nejlepších českých fotbalistů současnosti?
,,V nároďáku je Patrik Schick, v Anglii nastupuje pravidelně Tomáš Souček, v zahraničí máme další špičkové fotbalisty. Ale v reprezentaci hraje pravidelně, určitě patří mezi nejlepší české hráče. Proto se v anketách umisťuje takhle vysoko."

Petr78

Díky za článek 👍

Shaqiri

Dnes tipuju výhru 2:0,pokud navážeme na výkon na Slovácku Griger, Vlčák,7800 diváků, nic než HRADEC!

Marek2001

Dneska 3:1 a 8500 diváků. Dnes hlavně držet palce Slovácku, aby porazila Olomouc a byla by hotová první šestka.

Petr78

Výhra 3:0 Vlčák , Gríger , Mihálik 8000 lidí , nic než Hradec

Kovy35

Citace od: Petr78 kdy Dnes v 09:13:37Výhra 3:0 Vlčák , Gríger , Mihálik 8000 lidí , nic než Hradec
v appce enigoo vidím ještě dva tisíce lístků takže za 7 tisíc budem asi rádi.

Petr78

Citace od: Kovy35 kdy Dnes v 11:52:07
Citace od: Petr78 kdy Dnes v 09:13:37Výhra 3:0 Vlčák , Gríger , Mihálik 8000 lidí , nic než Hradec
v appce enigoo vidím ještě dva tisíce lístků takže za 7 tisíc budem asi rádi.

Jo jo , je to spíš přání těch 8000 , spíš si myslím že nebude ani 7000 a je to škoda