Hlavní diskuze

Založil Admin, Středa 15/03/23 11:42:07

Předchozí téma - Další téma

VotrokSpecial

PŘÍMO Z BELEKU | Plzeň, Slavia anebo rovnou zahraničí? Karel Spáčil (21), žhavé jméno zimního přestupního okna, pořád neví, s jakým zajímavým klubem spojí svou budoucnost. Každopádně už ho dotazy na tohle téma zmáhají. ,,Bylo toho už dost. Je to pořád to samé dokola," usměje se stoperský objev z Hradce Králové v rozhovoru pro Sport a web iSport.cz. ze soustředění v Turecku.
Opakuje, že se koncentruje na start jarní sezony a Hradec Králové. V jeho dresu by měl ročník dohrát a pak tradá do světa. Možná ,,:jen" do Prahy či do Plzně, ale třeba v příštích týdnech a měsících opoutá i zájemce z ciziny. Například na červnovém EURO hráčů do 21 let. ,,Nedá se to vyloučit, variant je milion," souhlasí obránce, který během roku neskutečně vyletěl. Vděčí za to své píli, upravenému přístupu k fotbalu.

Platí v tuhle chvíli, že zůstáváte do léta v Hradci Králové?
,,Vypadá to, že ten půlrok bych měl tady strávit. Nevím, co bude dál, teď se můj přestup řeší. Jde to mimo mě. Myslím, že příští týden bude po návratu z Turecka definitivně jasno. Určitě chci vědět, kde budu hrát, ale ještě pořád zbývá pár dnů."

Upřímně, vnitřně preferujete jednu z variant?
,,Ne ne. Ani nad tím už moc přemýšlet nechci. Popravdě, bylo toho už dost. Ať už ze strany klubu, rodiny, známých. Je to pořád to samé dokola. Co bude, to nechám na ostatních. Na něčem jsme domluvení a myslím, že to tak platí. Už aby bylo po tom všem." (úsměv)

Jak je možné, že jste za rok takhle výkonnostně vyskočil?
,,Taky nad tím hodně dlouho přemýšlím...Vybral bych asi tři věci. První z nich je podpora mých nejbližších. Pak moje práce, která nese ovoce. A potřebujete i trošku fotbalového štěstíčka. Nahrály mi okolnosti, důvěra nového trenéra. Když tohle všechno skloubíte, může z toho vzniknout tohle."

VotrokSpecial

V čem jste se nejvíc zlepšil?
,,Mentálně a v přístupu. Před dvěma lety jsem něco takového ani neměl v hlavě. Fotbal jsem bral spíš jako koníček, rozhodně ne na profesionální úrovni. Změnil jsem nastavení v hlavě, chci něco dokázat. Mám cíle, které bych si chtěl splnit."

Cítíte se psychicky na velký klub typu Sparty, Slavie?
,,V tomto jsem vždycky skeptický...Ale snažím se každým zápasem a tréninkem zlepšovat. Jestli to bude stačit, to se uvidí v budoucnu, pokud někam přestoupím. Teď to není v mých rukou."

Máte blízko nominaci na letní EURO hráčů do 21 let. Do týmu přitom patříte docela krátce. Zvykl jste si v něm hned?
,,Dost mi pomohlo, že jsem měl nějaké zkušenosti ze dvacítky. Kluci z jednadvacítky jsou můj ročník, potkávali jsme se většinou už od mládí. Tím jsem to měl ulehčené. Myslím, že jsem zapadl a už je to dobré. Je to stoprocentně jiný fotbal než v seniorské kategorii. Všichni kluci jsou mladí, běhaví, v určitém smyslu je hra rychlejší. Navíc se potkáváte s týmy, jako je Belgie. Do kariéry je to pro mě velká zkušenost. Jsem za ni rád."

Je vám přirozenější pozice levého stopera nebo beka?
,,Větší pohodlí mám na stoperu, kde hraju poslední dobou. Ale v minulém zápase jsem naskočil jako halvbek a celkem mě to začalo bavit. Tím neříkám, že se ze mě stává halvbek."

V týmu máte vedle sebe mazáka Tomáše Petráška. Je vaším mentorem?
,,Dřív jsme se neznali. Petras je skvělý kluk, cítíte z něj autoritu. Je přirozený lídr. Do týmu přinesl spoustu pozitivních věcí. V něčem se ho snažím poslouchat, chce mi pomoct. Pro všechny z nás by se rozkrájel. Na hřišti i do kabiny je strašně platný. Možná někdy vypadá přísně, myslí to v dobrém. Chce, abychom rostli a byli lepší."

Jaro startujete východočeským derby s Pardubicemi. Jaké to bude?
,,Za rok a půl, co jsem v Hradci, jsem tu rivalitu hodně pochopil. Strašně se na ten zápas těším. Pro region je to nejdůležitější utkání v sezoně. Jdeme to zvládnout. Makáme na tom, aby náš fotbal byl koukatelný pro diváky a hlavně účelný. Určitě je to jiné než předtím za pana Kotala, kterého jsem ale zažil jen chvíli. Ukazujeme si víc věcí na videu, rozebíráme vše do detailu."

Využíváte i drony, na které si David Horejš potrpí?
,,Určitě jo. Každý trénink natáčíme. Pan trenér je tím pověstný. Ale nám všem to jenom pomáhá. Hned vidíme zpětnou vazbu a můžeme to přenést do dalších tréninků. Ty drony ani nevidíme, lítají někde nahoře." (úsměv)