https://hradecky.denik.cz/fotbal-prvni-liga/ivo-ulich-majitel-hradec-kralove-fotbal-slavia-praha-rozhovor-kliky-votrok.htmlMajitel Hradce Ulich o Slavii: Krásné roky i inspirace. Na tribuně budu klidný
/ROZHOVOR/ V neděli čeká na Votroky jeden z největších zápasů sezony. Do vyprodané Malšovické arény přijede vedoucí Slavia Praha (15.30). Pro jednoho z majitelů FC Hradec Králové Iva Ulicha půjde o mimořádně pikantní duel. V sešívaném dresu odehrál 170 zápasů a dodnes má ke klubu blízko. V obsáhlém rozhovoru pro Deník vzpomíná na své působení v hlavním městě, které mu otevřelo cestu do světa, popisuje vazby na Slavii i přibližuje ambice Hradce.
Ve Slavii jste strávil podstatnou část své kariéry. Jak na to po letech vzpomínáte?
Byl to pro mě velký milník v kariéře. Z Hradce jsem přestoupil do Slavie, kde jsem zažil krásné roky. Sice se nám nepodařilo vyhrát titul, ale dvakrát jsme slavili v poháru a dařilo se nám i v Evropě. Nedám na to dopustit, i když už jsem dnes na druhé straně a přeji si jediné, abychom v neděli vyhráli.
Přicházel jste tehdy jako náhrada za Karla Poborského. Byl to velký tlak?
Samozřejmě byl. Přicházel jsem s tím, že bych ho měl zastoupit, a Slavia je klub, kde se počítá jen s vítězstvími. Každý hráč, který tam přijde, je pod tlakem. Myslím si ale, že jsme tam docela dobře zapadli a vytvořili silnou partu. Byli jsme mladý tým a postupně to bylo vidět i na hřišti.
Chtěl jsem být u toho
Máte ke Slavii blízko i dnes?
Určitě. Kolem roku 2008, kdy jsem končil kariéru a otevíral se nový stadion, jsem byl jedním z prvních, kdo měl ve Slavii skybox. Měl jsem zkušenosti z Německa, kde jsem viděl, jaký obrovský boom nový stadion přinese, a chtěl jsem být u toho. Navíc jsem už podnikal, takže jsem to spojil jako partner klubu. Teď hlavně sleduji, jaký kus práce Slavia za posledních pět až deset let udělala.
Co vás na tom nejvíc zaujalo?
Ten posun je obrovský. A právě to je inspirace i pro Hradec. S novou arénou máme podobnou šanci. Když se to dobře uchopí, můžeme být nejen konkurenceschopní na hřišti, ale vytvořit skvělé zázemí pro fanoušky, aby je to bavilo a stadion se postupně zaplnil na každý zápas. Věřím, že ten potenciál tam je.
Právě návštěvnost je velké téma. Jsou zápasy s pražskými ,,S" tím největším vrcholem sezony? Ten nedělní se Slavií je dlouho dopředu vyprodaný...
Máte pravdu, že zatím to jsou pomyslné vrcholy sezony, což by ale tak být nemělo. Ideální je, aby lidé chodili na každý zápas bez ohledu na soupeře. Jednoznačně chceme, aby byl stadion pořád plný. To by měl být cíl celého klubu. Nejde jen o výsledky, ale o to, aby lidé chodili rádi a bavilo je to.
Dojde před vzájemným duelem na kontakt s vedením Slavie? Hecujete se třeba s Jaroslavem Tvrdíkem?
Ne, tohle vůbec neřešíme. Je pravda, že když jsme přebírali Hradec, říkal mi, ať se na to vykašlu a zůstanu ve Slavii, že bychom tam mohli něco dělat spolu. Zasmáli jsme se tomu. Já jsem mu říkal, že máme v Hradci vlastní plány, které se nám můžou podařit naplnit. Zajímavé to bude hlavně na hřišti. Slavia si chce udržet odstup od Sparty, my si zase udržet šestku.
Pojďme k Hradci. Tým má v poslední době vynikající formu, to vás musí těšit?
Rozhodně. Na klucích je vidět, že neřekli poslední slovo. Věří si, hrají dobře organizovaně a konečně se rozstříleli dopředu. Myslím si, že i proti Slavii si můžou věřit a přidat další body, které by titulovou skupinu zajistily.
Co říkáte na současné páté místo a počet bodů v tabulce?
Kluci už teď splnili můj osobní cíl, kterým bylo 43 bodů, a dosáhli ho už dvě kola před koncem základní části. To je super.
Vy jste v minulosti říkal, ať nikdo nepočítá s tím, že budete dělat nějaké obří nákupy, naopak že týmu věříte. Ukazuje svůj potenciál?
Podle mě ano. Je správně poskládaný, vyvážený mezi zkušeností a mládím. Samozřejmě bude potřeba někde doplnit, ale nechtěli jsme dělat v zimě nějakou velkou přestavbu. To by podle mě nebylo dobře. Spíš tým citlivě doplnit v létě.
Do formy se dostal Ondřej Mihálik, když v posledních třech zápasech nasázel pět branek.
Je to skvělé, hlavně pro něj. Škoda, že to nepřišlo o něco dřív v poháru, kde měl hodně šancí. Kdyby byl v téhle pohodě už tam, myslím, že bychom dnes byli dál.
Pohárové vypadnutí mrzí
V Hradci jste získal v sezoně 1994/1995 pohárovou trofej, pak ještě dvě ve Slavii. Mrzelo vás letošní čtvrtfinálové vyřazení z MOL Cupu od Baníku o to víc, že finále mohlo být doma?
Mrzelo mě to hodně. Bral jsem to i symbolicky, po zhruba třiceti letech a ještě v domácím prostředí by to bylo něco výjimečného. Říkali jsme to i klukům v kabině, když jsme za nimi přišli s vedením. Bohužel to nevyšlo, dopadlo to, jak to dopadlo. Ale věřím, že příští rok to můžou napravit.
Jak důležité je pro klub dostat se do elitní šestky?
Je to důležité pro všechny – klub, hráče, fanoušky i region. Hrajete s top týmy, doma máte Spartu nebo Slavii, stadion se zaplní. Je to odměna za práci, navíc patříte k tomu nejlepšímu v Česku.
Jsem vyrovnaný: žádné skákání
Zpátky k neděli. Jste při takhle sledovaném zápase na tribuně nervózní?
Nejsem. Řekl bych, že už jsem v tomhle ohledu vyrovnaný. Když se rozhlédnu kolem sebe, vidím, jak to s lidmi na tribunách hodně lomcuje, emoce jsou silné. Já už to ale prožívám klidněji. Mám za sebou kariéru, hrál jsem před velkými návštěvami a pod velkým tlakem, takže mě tohle úplně nestrhne. Samozřejmě gól oslavím, plácneme si s ostatními, ale že bych tam skákal a křičel, to ode mě asi nikdo čekat nemůže.
Může hrát ve váš prospěch i aktuální rozpoložení obou týmů? Zatímco Slavia po remíze s Plzní může být pod určitým tlakem, vy jdete do zápasu v dobré formě a s uvolněnější hlavou.
To se samozřejmě ukáže až na hřišti. Slavia má teď nějaké vykartované hráče, ale má široký kádr, takže to dokáže nahradit kvalitou. Na druhou stranu si myslím, že naši kluci jsou teď v dobré formě, nemají prakticky co ztratit a hrají doma před plným stadionem. Těch bodů už mají dost, takže můžou hrát v klidu. Nemusí jen Slavii znepříjemnit zápas, ale můžou si věřit i na to, že ji dokážou porazit. Určitě to ale nebude nic jednoduchého.
Vy jste klub převzali před necelým půlrokem. Jak ho zatím hodnotíte?
My jsme od začátku říkali, že první půlrok bude hlavně seznamovací. Nechtěli jsme dělat žádné zásadní změny, spíš jsme potřebovali klub dobře poznat a načíst. Až potom můžeme postupně přicházet s nějakými úpravami. Pro nás bude hlavně důležitá až příští sezona, kterou beru jako takovou startovací. Samozřejmě budeme rádi, když to dopadne co nejlépe a podaří se udržet v první šestce.
Dá se v létě čekat větší obměna kádru?
Po sezoně se to určitě bude vyhodnocovat. Já si ale myslím, že mužstvo je teď velmi dobře poskládané. Zároveň se v něm začínají objevovat šikovní mladí hráči z akademie, což je pro nás hodně důležité. Věřím, že v létě se může někdo další posunout do A-týmu, protože jednou z našich priorit je právě to, aby akademie produkovala kvalitní hráče pro první mužstvo. A to se už teď daří, což je skvělé, a chceme v tom pokračovat. Samozřejmě už se poohlížíme po posilách, ale nebude to nic dramatického. Spíš půjde o cílené doplnění na postech, kde potřebujeme tým vylepšit a zvýšit konkurenci.
Vladimír Darida nedávno pomohl reprezentaci k postupu na mistrovství světa. Řešili jste jako majitelé jeho zapojení, nebo to bylo čistě na něm?
Bylo to jednoznačně na něm, do toho jsme nijak nezasahovali, je to zkušený borec. Samozřejmě jsme z toho úplně nadšení nebyli, protože jsme věděli, že kdyby se zranil, nebylo by to pro nás ideální, zvlášť když je v takové formě a těžko se nahrazuje. Na druhou stranu jsme si říkali, že pokud se to povede, je to pro něj obrovská věc. Dostat se na mistrovství světa, navíc po tak dlouhé době, se nepovede každému. Je to i prestiž pro klub. Máme hráče v reprezentaci, další v širším kádru, třeba gólmana Adama Zadražila, a to je něco, co nám můžou ostatní týmy závidět.