Hlavní diskuze

Založil Admin, Středa 15/03/23 11:42:07

Předchozí téma - Další téma

Shaqiri

Citace od: Marek2001 kdy Pátek 10/01/25 22:10:01Schick neskutečná forma, ale pro Ivana to bude málo do naroďáku.
momentálně jasně nejlepší český útočník,i slepej trenér by ho chtěl v mančaftu, bundesliga je topliga, Hašek ho musí do reprezentace brát když bude zdráv!

Kovy35

tak v Lize Naruby dnes zaznělo, že Karlos s největší pravděpodobností přestoupí ještě teď v zimě s tím, že jaro odehraje na hostování u nás. to co se zatím neví, zda-li bude kupec Šádek nebo Tvrdík. hráč se prý osobně přiklání spíš plzni, kde cítí větší šanci se prosadit. ale peněz (zatím) nabízí nejvíc slávka, poslední příhoz je údajně 43 mega ihned v jedné platbě. plzeň sice přišla s první nabídkou jako první někdy v půlce prosince, údajně zkusila pouhých 18 mega a ještě na splátky.

Marek2001

Co posily nevíte něco?

Pavel95

Citace od: Marek2001 kdy Úterý 14/01/25 12:25:41Co posily nevíte něco?
V zimě pravděpodobně nikdo nepřijde

Petr78

Největší posílení bude , když nikdo neodejde.

Shaqiri

Kovy35

mě se líbí, je pravda, že je trochu zbrklý ale potřebuje se vyhrát a mít adekvátní minutáž aby do sebe dostal sebevědomí. ideálně ruku v ruce s doručováním už i nějaké produktivity.

jak zmiňuje Petr, když kádr zůstane pohromadě a zdravý, povede se příprava, tak si nemyslím, že bychom byli slabší a nutně někoho potřebujeme už v tomhle přestupáku. Karlos, věřím, že zůstane minimálně na tu hostovačku a během jara budou mít dost času vymyslet náhradu za jeho post.

Marek2001

Tanko končí v Baníku, já bych ho bral hned kvalitní útočník to je, a pokud nikde nemá podepsáno tak proč ho nezkusit.

Pavel95

Citace od: Marek2001 kdy Středa 15/01/25 10:56:22Tanko končí v Baníku, já bych ho bral hned kvalitní útočník to je, a pokud nikde nemá podepsáno tak proč ho nezkusit.
Protože u nás cizinec nemá místo. Slyšel jsem, že o něj mají zájem Pardubice

Kovy35

Citace od: Pavel95 kdy Středa 15/01/25 14:19:40
Citace od: Marek2001 kdy Středa 15/01/25 10:56:22Tanko končí v Baníku, já bych ho bral hned kvalitní útočník to je, a pokud nikde nemá podepsáno tak proč ho nezkusit.
a není to spíš o tom, že jsou lidi v klubu prostě jazykově nevybavení a celková kultura nebo fungování organizace na to není doteď připraveno? mě už dlouho vrtá hlavou a fakt to nechápu, proč jsme dlouhodobě defakto jediný klub v lize, kde není žádný opravdový cizinec. je to divné a dost nás to řekl bych limituje v možnostech získat zajímavé hráče. tím nechci říct že bychom měli být cizineckou legií, to vůbec ale nějaké trošku občasné oživení do budoucna bych uvítal. kór když kvalitní češi jsou a budou fakt drazí.

Petr78

Citace od: Kovy35 kdy Středa 15/01/25 20:06:08
a není to spíš o tom, že jsou lidi v klubu prostě jazykově nevybavení a celková kultura nebo fungování organizace na to není doteď připraveno? mě už dlouho vrtá hlavou a fakt to nechápu, proč jsme dlouhodobě defakto jediný klub v lize, kde není žádný opravdový cizinec. je to divné a dost nás to řekl bych limituje v možnostech získat zajímavé hráče. tím nechci říct že bychom měli být cizineckou legií, to vůbec ale nějaké trošku občasné oživení do budoucna bych uvítal. kór když kvalitní češi jsou a budou fakt drazí.

Nechce se mi věřit , že by v dnešní době měl být problém jazyková znalost. Mě je třeba sympatické to , že máme tým z čechů s Slováků. Je pravda , že bychom mohli rád líp kdyby se do mužstva kvalitě zabudoval cizinec. Jsme v tomhle celkem unikátní , v hokeji o čecha nezakopneš a ve fotbale zase není žádný cizinec.

Marek2001

Pak, se divíme že kvalitní útočník na trhu není z Česka mě nikdo nenapadá, tak jediná možnost ten cizinec nějaký. Tanko by nám mohl zrychlit hru, jako ostatní afričany někde jinde v klubech. Furt, ale věřím že se Griger zvedne na jaře.

Kovy35

sdílím aktuální rozhovor s primátorkou.

Zájemci stojí frontu na Hradec, z tuzemska i zahraničí. Aktivní zapojení na východě Čech zvažoval i legendární Pavel Nedvěd. ,,Jsme sexy nevěsta," říká Pavlína Springerová, primátorka města, ve speciálním rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz. Nový majitel by měl být znám na jaře. Prodejní cena? Rozhodne trh, čili nejvyšší nabídka.

Pod Bílou věží je momentálně pořádně živo. Řeší se nejen prodej klubu, ale také sezonní komety Karla Spáčila. Zájemci jsou z lukrativních adres – ze Slavie a z Plzně. Primátorka města Pavlína Springerová, zároveň předsedkyně představenstva FC Hradec, se k citlivému tématu vyjádřila jasně. Mladý bek se může prodat už v zimě, ale z klubu reálně odejde až v létě. ,,Za mne je to nepřekročitelná podmínka přestupu," přísně praví.

Je prodej klubu největším tématem v Hradci?

,,Určitě jedno z největších témat. Zvedá zájem u veřejnosti i u zastupitelů. Vše je potřeba poctivě odpracovat. Prodej klubu aktuálně zabere poměrně velkou část mé agendy."
Hádám, že otázky, kdy se klub prodá a kdo jej koupí, slýcháte na denní bázi.
,,Je to tak. Jde o řízení mající určité fáze a pravidla, která jsme si schválili v prosinci na zastupitelstvu. Toho se budeme držet a předpokládám, že do nové sezony už naši hoši vyběhnou v Malšovické aréně s novou majetkovou strukturou v zádech."

Není to až příliš odvážný slib?

,,Nemám ráda, když člověk říká, že je něco na milion procent, ale myslím si, že to zvládneme. Uchazečů je víc, bude z koho vybírat. Jsem optimistkou. Zvládneme to."
K prodeji klubu patří i zákulisní tlaky. Ustojíte je?
,,Mám to docela dobře vnitřně nastavené, pro mě to velký problém není. Lidé se mě samozřejmě vyptávají, a já se naopak často dozvídám různé informace a zaručené zprávy... Každému říkám: nevěřte tomu! Konkrétní informace veřejně známé nejsou. Anebo jen od lidí, kteří chtěli svůj zájem veřejně deklarovat, což je jejich právo. Snažíme se věci držet v nějaké formě, neohrozit proces prodeje a vysvětlovat, že zaručené zprávy jsou většinou jen plané drby."

Jaký máte vztah k fotbalu?

,,Velice dobrý. Už jako dítě jsem chodila s tátou na Malšák. Ke sportu mám velmi kladný vztah, zejména k míčovým sportům. Kde se něco kutálí nebo letí, tak je mi to blízké. Na fotbal chodím pravidelně, také sleduji zápasy evropských pohárů, reprezentace i ženské reprezentace. Umím i kopnout do balonu. A docela dobře."

Nezlobte se za tuto otázku, ale poznáte, když někdo hraje dobře, nebo špatně?

(usměje se) ,,Myslím si, že jo, ale na expertku si určitě nehraju. Dokážu říct, že se mi někoho hra líbí. Když se o hře bavím s lidmi, kteří fotbalu rozumí, tak se většinou shodneme." (usmívá se)

To můžete radit trenérům složení základní sestavy.

,,To rozhodně ne, ale bavíme se o různých věcech se sportovním ředitelem Sabouem, s generálním manažerem Juklem. Baví mě to, protože mě to obohacuje. A taky mi to dává možnost rozšiřovat si vědomosti, znalosti o fotbale. Je to fajn."

Rozhodující faktor ve finální fázi? Cena

Přejdeme k prodeji klubu. V jakém stavu se nachází?

,,Na prosincovém jednání zastupitelé schválili akcionářskou a akviziční smlouvu, což jsou dva klíčové smluvní základy celého procesu. Zároveň v radě města i zastupitelstvu byla projednána takzvaná pachtovní smlouva, která s prodejem také souvisí. Tato smlouva definuje podmínky pronájmu fotbalového multifunkčního stadionu a dalších herních ploch. Do budoucna by to vše mělo být provozováno právě fotbalovým klubem. Zároveň jsme schválili dokumentaci výběrového řízení, zjednodušeně řečeno pravidla koncesního řízení, které rámuje celý prodej a může probíhat v několika fázích. V první fázi se uchazeči hlásí, podávají žádost o účast, přičemž musí projít základní kvalifikační procedurou. Ta však nemá být nějakou zásadní bariérou, jde spíš o formální záležitost. Následně mají uchazeči předložit předběžné nabídky. Koncesní řízení je založené na možnosti jednání s uchazeči v průběhu celého procesu, kdy se bude mimo jiné jednat i o podmínkách stanovených v akcionářské a akviziční smlouvě. Také budeme chtít znát strategický plán rozvoje klubu a investic. Po tomto kolečku jednání a po předložení předběžných nabídek a strategického plánu, vzejdou finální nabídky. Budeme znát konečnou nabídkovou cenu. Nyní jsme ve fázi, kdy se nám uchazeči hlásí."

Má město stanovenou minimální cenu, pod kterou nepůjde?

,,Nic takového. Ale od našeho poradenského konsorcia, s nímž od začátku spolupracujeme, máme vyhotovené určité odhady, které jsou však pro nás pouze orientační."

V jaké výši?

,,Nechceme je zveřejňovat, jsou to jen odhady. Rozhodovat bude tržní situace a nabídka, souboj na cílové pásce. Podstatné je, že v rámci koncesního řízení máme možnost reflektovat i některou z předběžných nabídek, které budou učiněny. To znamená, že pak nemusíme projít dalšími fázemi. Toto právo můžeme, ale nemusíme využít."

Bude rozhodující cenová nabídka?

,,Ve finální fázi bude cena rozhodujícím parametrem."

Chápu, že cena je důležitá, ale neměl by být ještě podstatnějším parametrem propracovaný strategický a investiční plán?

,,Ano, tyto náležitosti budou předmětem vyjednávání před podáním finální cenové nabídky. S uchazeči budeme jednat o jednotlivých dlouhodobě udržitelných parametrech, z nichž se vytvoří jednotná a finální sada dokumentů. Všichni tak budou vědět, na co podávají nabídku. Proto říkám, že v konečné fázi bude cena rozhodující."

Kolik je uchazečů?

,,Termín k podání přihlášek vyprší v pátek, v prvním neformálním vyjednávacím kole jich bylo více než pět."

V zástupu jsou zahraniční i čeští investoři. Ke komu se kloníte?

,,Dovedu si představit oboje, nechceme nastavovat nerovné podmínky, či apriorně usuzovat, že by to měl být ten či onen. Důležité je, aby všichni uchazeči byli srozuměni s podmínkami. Je to úplně otevřená hra. Tuzemský investor může mít subjektivní výhody jako znalost prostředí, nebo že do klubu přivede velké české jméno. Jedno takové nedopadlo, ale to se dalo očekávat. Na druhou stranu zahraniční zájemce může být provázaný s kluby z ciziny, nabízet spolupráci formou stáží. Proto říkám, že jde o naprosto otevřenou férovou hru, která musí být udržena v transparentním rámci."

Nemáte strach, že to nevydržíte?

,,Ne, zvládneme to. Jak jste správně poznamenal, budou se zvyšovat různé tlaky, ale právě proto máme poradenské konsorcium, které nám pomáhá celý proces řídit. Proti těmto snahám vytváří jakýsi polštář. Kolegové z České spořitelny a Havel&Partners prošli podobnými procedurami a velkými akvizicemi. Mají mnoho zkušeností, jsou nám velkou oporou. Jsem ráda, že prodej neběží po politické rovině, ale expertní, odborné, což mi dává klid do následujících týdnů a měsíců."

Chápu, ale poradenské konsorcium nejvhodnějšího investora nevybere. To je na vás, na zastupitelích.

,,To rozhodně ano, ale konsorcium vytvořilo základní kostru dokumentace na základě našich požadavků, jeho zástupci budou přítomni při jednáních s jednotlivými uchazeči a pomohou vytvořit finální verzi klíčových parametrů a smluv. Budou garanty celého procesu. Proto nemám strach, že bychom někde pochybili nebo ujeli někam, kde bychom neměli být. Máte pravdu, že konsorcium neřekne, kdo je ten pravý. Jediným suverénem, který o prodeji rozhodne, je městské zastupitelstvo. Od komise, která je složena ze zástupců jednotlivých politických stran, dostane zastupitelstvo pořadí k finálnímu hlasování."

Nedvěd? Musel by mít motivaci jedině pro Hradec

O klub se dlouhodobě zajímá bývalý fotbalista a podnikatel Ivo Ulich společně s byznysmenem Ondřejem Tomkem, jedním z nejbohatších lidí v republice. Setkali jste se?

,,Ano, v rámci jednacího předkola. Hovořili jsme i s dalšími uchazeči."

Pro fanoušky Hradce jsou nesmírně atraktivní dvojící s vazbou na region a s výrazným finančním i odborným potenciálem. Jaký jste měla ze setkání dojem?

,,Určitě dobrý v tom smyslu, co vy zmiňujete. Ivo Ulich je tady doma, další jeho kolegové v podstatě také. Určitě budou velmi silným hráčem v rámci celé soutěže, ale víc se k tomu nemohu vyjadřovat."

Jistě jste zaznamenala, že měli v plánu instalovat do pozice generálního ředitele Pavla Nedvěda.

,,Ano, vím, že Pavel Nedvěd v Hradci byl."

Potkali jste se?

,,Ne, nepotkali, nicméně je vidět, že Hradec je sexy nevěsta. Nedokážeme ale konkurovat Al Šabábu, kam Pavel Nedvěd nakonec odešel. V momentě, kdy se objevila variantní nabídka pracovat v arabském světě, se tomu nedalo čelit. Přestože máme krásný stadion a myslím si, že poslední roky hrajeme pěkný fotbal, tak tomuto jsme konkurovat nedokázali. To by Pavel Nedvěd musel mít nějakou extra motivaci jedině pro Hradec."

S Ivo Ulichem jsou velcí kamarádi, což nemusela být úplně marná karta.

,,Určitě ne, ale nebyla tak silná, aby Pavla zlomila a převážila na stranu Hradce. Ovšem pokud by se tak stalo, byla by to samozřejmě bomba."

Plán s Nedvědem vyhučel komínem, ale představa mít v čele klubu jinou legendu českého fotbalu je lákavá, ne?

,,Bylo by to neskutečné, ale pak člověk musí otevřít oči a vidět realitu, která je složitější. Existují větší hráči, než je FC Hradec Králové. Obecně ale platí, že fotbal a fotbalové kluby dělají velká jména s celosvětovou reputací, co mají za sebou manažerské zkušenosti. Každý vysloužilý fotbalista ale automaticky není skvělý manažer. Musí se to potkat. Určitě si ale dovedu v Hradci představit nějaké zajímavé velké jméno. Zároveň chci říct, že současný management odvádí skutečně dobrou práci. Sportovnímu úseku se povedly skvělé přestupy. Sám vidíte, jak se kluby perou o Karla Spáčila. Jirka Sabou (sportovní ředitel) dělá výbornou práci. Stejně ředitel Richard Jukl nebo Aleš Havel, který ohromně zvedl marketing. Nechci říkat, že z pravěku do novověku, ale opravdu hrajeme jinou ligu, top extraligu. A to mě baví. Klub se rozvíjí, máme velmi perspektivní trenérský tým postavený okolo trenéra Davida Horejše. Vidím nadšení, obětování, což mě naplňuje optimismem. Jsem ráda, že trenérský tým prodloužil své smlouvy."

To ano, ale nový majitel může mít zcela logicky úplně jiné představy o obsazení strategických pozic v klubu. Vnímám, že určitá nervozita či nejistota v klubu panuje.

,,Chápu to, může to být nepříjemné, nervózní. Na druhou stranu, takový je život. Všichni věděli, že město fotbalový klub dřív nebo později prodá. Já však velmi ráda potenciálním partnerům řeknu svůj názor, dám doporučení. S uchazeči budu i o tomto mluvit. V jednacím předkole jsme o tom velmi neformálně hovořili a v podstatě všichni se shodli na tom, že určitá kontinuita je potřeba díky dobré finanční kondici klubu. Nikdo se nepasoval do role revolucionářů, kteří přijdou, a všechny vyhodí. Tak to nemůže fungovat. Věřím, že se nám podaří vybrat rozumného partnera, který bude i tyto okolnosti reflektovat."

Richard Jukl vede klub více než dvacet let. Dovedete si představit, že úplně odejde?

,,To nebude otázka pro mě, ale pro většinového vlastníka. S jedenácti procenty akcií o těchto věcech rozhodovat nebudeme. Richard Jukl je vrostlý do klubu více než po dvě dekády, je jeho nedílnou součástí. Jakýkoliv budoucí partner by měl usilovat o to, aby jeho know-how nějakým způsobem použil pro další rozvoj klubu."

O Spáčila se přetahuje Slavia s Plzní

Zůstaňme u Karla Spáčila, který je na radaru Plzně a Slavie. V prosinci se představenstvo usneslo, že není na prodej. Po žhavém začátku letošního roku jste původní názor revidovali. Proč?

,,Před Vánoci jsme rozhodli na popud jedné nabídky, která nám přišla neadekvátní. Karel především potřebuje na jaře hrát, má před sebou mládežnické EURO. Nikdo nechtěl riskovat, že bude vysedávat na lavičce. Proto jsme se, i vzhledem k nízké nabídce, rozhodli takto. Zimní přestupové okno však přináší další nabídky. Objevila se informace, že jsme Karla prodali Plzni. Není tomu tak, což jsme v minulém týdnu po jednání představenstva dementovali. Hotovo vážně není. Nyní nás zajímají výše nových nabídek, procenta z případného dalšího přestupu, ale zároveň je pro nás důležitý názor hráče. V neposlední řadě nám musejí dávat smysl možné hráčské kompenzace z druhé strany. Nejdůležitější věcí ale je, aby Karel v Hradci dohrál jaro a případný přestup se realizoval až poté."

Slíbíte hradeckým fanouškům, že Karel Spáčil zůstane pro jarní část v Hradci?

,,Za mne je to nepřekročitelná podmínka přestupu."

Potvrdíte zájem Plzně a Slavie?

,,Ano, tyto dva kluby se o hráče přetahují, což nutně neznamená, že se nepřihlásí ještě někdo jiný, třeba i ze zahraničí."

Kdy chcete mít vysoce citlivou záležitost uzavřenou?

,,Do konce zimního přestupového období. Nechceme to nijak zbytečně natahovat, ale ani necítíme potřebu záležitost uspěchat, čas máme. Uvidíme, co se nyní bude dít, k jednáním se dostaneme."

Jaké záruky bude město chtít po novém majiteli?

,,Máme určité zásadní mantinely, nepřekročitelná kritéria. Multifunkční aréna zůstává v rukou města, klub ale bude stadion provozovat. Další podmínkou je setrvání prvoligové licence v Hradci Králové, aby nemohlo dojít k jejímu přesunu do jiného města. Ve smlouvě bude také definováno, aby nemohlo dojít k hromadnému výprodeji hráčů. Zásadní je ale licenční záležitost. Pak jde o drobnosti typu zastoupení města, jakožto menšinového spolumajitele, v orgánech klubu, to jsou standardní věci."

Nový většinový vlastník se bude muset obejít bez tučné podpory města, prý ji chcete oříznout o třicet milionů korun. Vyvolalo to celkem mrzení na straně některých zájemců.

,,Osobně to považuji za logický krok. Veřejné peníze nemají primárně směřovat k podpoře profesionálního sportu, to má být záležitost soukromého kapitálu. Ostatně tak je to ve většině profesionálních fotbalových klubů, menšinové podíly v klubech má město v Olomouci, v Mladé Boleslavi, trochu odlišně to řeší Karviná. Veřejnými penězi je třeba podporovat mládežnický sport, akademie, případně ženský fotbal. Všichni zájemci byli informováni, že město je připraveno podporovat fotbal i nadále, ale primárně půjde o mládežnický a ženský fotbal. Od nového většinového vlastníka očekáváme, že i on bude podporovat mládež a ženy. Klub prodáváme i proto, že chceme významně snížit svůj příspěvek do profesionálního fotbalu."

Kolik byl v minulém roce?

,,Do áčka jsme vložili okolo dvaceti milionů korun, celková suma včetně mládeže a žen překročila šedesát milionů. Obrovskou roli hrají náklady na Malšovickou arénu."

Snížíte příspěvek i extraligovému hokeji, byť jde o jiné počty, protože tam vlastníte padesát procent akcií?

,,S druhým akcionářem, Mountfieldem, jednáme o prodloužení spolupráce až do roku 2030, což ale neznamená, že v nejbližším budoucnu nemůže přijít nějaký další subjekt s vizí vstoupit do hradeckého hokeje. Pak půjdeme do jednání stejně jako s fotbalem a se stejnou licenční podmínkou. A k vaší otázce, u hokeje nyní nebudeme škrtat. Náklady dramaticky narůstají, nicméně alespoň v Hradci nemáme takovou sekeru jako jinde. Hradec patří mezi týmy s průměrným rozpočtem. S Mountfieldem jsme domluveni, že roční příspěvek navýšíme o deset procent."

Petr78